Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Menu
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Oekraïne

Hier lees je hoe de huisartsenzorg voor Oekraïense vluchtelingen in de regio is geregeld. 

Huisartsenzorg voor Oekraïners in opvanglokaties van de gemeente

Oekraïners die verblijven in een opvanglokatie van de gemeente kunnen onder voorwaarde gebruikmaken van de huisartsenzorg bij de praktijken in de regio. Om hiervoor in aanmerking te komen moet de Oekraïner zich melden bij de lokatiebegeleider. Deze zal contact opnemen met HZK waarna er gezocht kan worden naar een praktijk die plaats heeft. De inschrijving vindt vervolgens plaatst n.a.v. de werkwijze van de praktijk. HZK houdt hierbij waar mogelijk rekening met de lokatie. 

De gemeentes Beverwijk en Heemskerk hebben afspraken gemaakt met de lokale huisartsen over de zorg voor Oekraïense vluchtelingen. 

De gemeentes zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor de huisartsenzorg voor deze groep. 

Indien je vragen hebt kan je contact opnemen met Eva Euser via eeuser@hczk.nl.

Oekraïense vluchtelingen die verblijven in gastgezinnen

Oekraïense vluchtelingen die verblijven bij gastgezinnen gaan naar de huisarts van het gastgezin. 

Vergoeding: 

Vluchtelingen uit Oekraïne met een BSN zijn verzekerd voor medische kosten via de Regeling Medische Zorg Oekraïense Ontheemden. Lees meer op de website van het RMO. Heeft de Oekraïense vluchteling geen BSN, dan geldt de Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden. 

Infectieziekten

Er is een verhoogde kans op enkele infectieziekten bij vluchtelingen uit Oekraïne. Het is belangrijk om de volgende informatie goed te lezen!

Lees hier de informatie van GGD Kennemerland. 

Informatie van de GGD Amsterdam die uitgebreider ingaat op de zorg voor Oekraïense vluchtelingen lees je hier.  

Tolk 

Global Talk heeft een overeenkomst gesloten met het Ministerie van Justitie en Veiligheid voor het inzetten van tolken en taalondersteuners Oekraïens voor de huisartsenzorg. Hierdoor maak je als huisarts kosteloos gebruik van een tolk of taalondersteuner in de gesprekken met Oekraïense patiënten. Global Talk regelt de vergoeding rechtstreeks met het ministerie, je ontvangt dus zelf geen factuur. Lees hier hoe je een tolk van Global Talk inschakelt. 

Tolk of taalondersteuner

Omdat er te weinig tolken Oekraïens in Nederland zijn om aan de grote vraag te voldoen heeft Global Talk taalondersteuners opgeleid. Deze taalondersteuners beheersen de Nederlandse en Oekraïense taal goed én hebben training gehad in tolktechnieken. Voor de huisartsenzorg hebben ze specifieke instructies over de medische terminologie gehad. Global Talk streeft er altijd naar om eerst een tolk in te zetten. Als er geen tolk Oekraïens beschikbaar is, overlegt Global Talk met de huisarts of ook een tolk Russisch voldoet. Als dit niet het geval is, wordt er een taalondersteuner ingezet.

Ondersteuning bij taalbarrière

Je kunt ook zelf een vertaalapp gebruiken. Vertaalapps die je kunt gebruiken en goed werken zijn DeepL (voor vertaling NL-Rus/Rus-NL) of voor apple https://apps.apple.com/nl/app/vertaal/id1514844618.

In de NHZ Connected omgeving vind je nu ook een anamnese poster (praatplaat) waarop veelvoorkomende woorden staan in het Nederlands en in het Oekraïens, te gebruiken in de spreekkamer.   

Informatie regeling voor zorg aan mensen uit Oekraïne

Op de site van de zorgverzekeringslijn is informatie van de rijksoverheid te vinden over de regeling voor zorg aan mensen uit de Oekraïne. Zowel voor Oekraïners (in het Oekraïens) als voor Nederlandse zorgverleners: українець | Engels | Nederlands – Zorgverzekeringslijn 

Op deze site van de rijksoverheid vind je de laatste informatie over de zorgverlening aan Oekraïense patiënten, de Communicatiemiddelen Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO) en een uitgebreide Q&A.

Meer informatie over wat je naast medische zorg nog meer kunt doen om vluchtelingen uit Oekraïne te helpen of heeft de patiënt daar behoefte aan meer hulp? Kijk op de site van Vluchtelingenwerk Nederland (RefugeeHelp)