In onze regio staat zorg dichtbij de mensen centraal. Als huisartsen, zorgprofessionals en andere betrokken partijen effectief met elkaar samenwerken leidt dat tot betere zorg voor de patiënt. Door samen te werken kunnen we de zorg beter afstemmen op de behoeften van onze patiënten en deze op de juiste plek bieden, op het juiste moment.
HZK zet zich in om deze samenwerking te versterken. Wij verbinden huisartsen met andere zorgverleners en organisaties, zodat zorg beter en efficiënter georganiseerd kan worden.
Wijksamenwerkingen
Landelijk is er veel aandacht voor het samenwerken in de wijk. Door goede onderlinge contacten tussen professionals in de wijk kunnen patiënten sneller door de juiste zorgverlener geholpen worden en wordt de druk op de eerstelijnszorg verlicht. Dit leidt tot een betere gezondheid van de bevolking en meer werkplezier van de professionals. Hechte wijksamenwerking is daarom een vast onderdeel van verschillende visies, zoals die op de toekomst van de eerstelijnszorg.
In onze regio gebeurt al veel op het gebied van samenwerken in de wijk. Er zijn heel veel initiatieven en projecten, waardoor het soms lastig om het verschil en de samenhang te zien. Al deze initiatieven worden gevangen onder het begrip Wijksamenwerkingen. Op deze pagina vind je meer informatie over de verschillende vormen van wijksamenwerkingen waar HZK bij betrokken is.
Lokaal Zorgverband
Een Lokaal Zorgverband (LZV) ondersteunt de huisartsenpraktijken in de praktijk-overstijgende samenwerking en afstemming met andere zorgpartijen in de omgeving van de praktijk (wijkgericht). Lees meer over LZV’s op de LZV pagina op deze website.
Welzijn op recept
Welzijn op Recept is een middel voor samenwerking tussen het medisch en het sociaal domein. Door duidelijke afspraken over het doorverwijzen komen patiënten eerder in het sociaal domein terecht waar zij geholpen kunnen worden met hun psychosociale hulpvraag. Dit is beter voor de patiënt en verlicht de druk op de huisartsenpraktijk.
HZK en ZONH werken samen bij het implementeren van Welzijn op Recept in de regio. We voeren gesprekken met gemeentes en welzijnsorganisaties/organisaties uit het sociaal domein over de werkwijzen en we ondersteunen huisartsenpraktijken bij het invoeren van de werkwijze in de praktijk. Ook zorgen we voor monitoring en evaluatie.
We hebben de volgende kaders gesteld voor Welzijn op Recept in onze regio:
- Verwijzen gaat via ZorgDomein;
- De verwijzing is voor gemeentelijk welzijn én voor het hele achterliggende sociaal domein;
- Er zijn afspraken over regelmatig contact tussen de huisarts en een vertegenwoordiger van welzijn/het sociaal domein.
Kernteam in de wijk
Kernteam in de wijk is een samenwerkingsvorm waarin huisarts of POH-O (praktijkondersteuner ouderenzorg), wijkverpleegkundige, sociaal wijkteam en de apotheker met elkaar samenwerken rondom kwetsbare ouderen. Door als vast team in de wijk op te trekken, verbeteren we de onderlinge afstemming en signaleren we eerder wat een patiënt nodig heeft. Dit leidt tot minder crisiszorg, minder onnodige verwijzingen en meer passende ondersteuning. Voor huisartsen betekent dit minder tijd bestede aan het regelen van (thuis)zorg, een beter overzicht over de zorg en ondersteuning rondom de patiënt en minder druk op de praktijk. Voor patiënten betekent het meer samenhang in de zorg en sneller passende hulp, dichtbij huis.
HZK ondersteunt huisartsenpraktijken bij het opzetten en versterken van deze kernteams. Binnen het project werken we langs acht programmalijnen die bijdragen aan goede samenwerking, zoals: positieve gezondheid als uitgangspunt, preventieve dienstverlening, medicatieveiligheid, mantelzorgondersteuning en digitalisering. Ook communicatie en monitoring krijgen aandacht. Op deze manier bouwen we samen aan duurzame zorg in de wijk.
IZA thematafels
In het kader van het Integraal Zorgakkoord (IZA) komen verschillende partijen samen om gezamenlijk de issues vermeld in het regiobeeld aan te pakken. Hiervoor zijn verschillende thematafels opgericht waar HZK namens de huisartsen aan deelneemt. De thematafels kunnen een transformatieplan indienen om financiële ondersteuning te krijgen voor de plannen.
Andere vormen van samenwerking
NHZ Connected
In de NHZ Connected app en website (NHZ staat voor Noord-Holland Zuid), kunnen zorgverleners uit de 1e en 2e lijn elkaar makkelijk vinden en bereiken om de onderlinge samenwerking te bevorderen. De app is ontstaan uit een initiatief van het MCC en is de vervanger van de Haarlem en Meer app. De app en de website vormen een regionaal informatieplatform met een Wie is Wie, transmurale werkafspraken en alleen voor de huisartsenpraktijk bedoelde protocollen en documenten. Daarnaast kan je via NHZ Connected transmuraal incidenten melden.
De NHZ-Connected app en website bevatten ook een sociale kaart. Op deze kaart zijn alle hiervoor aangemelde zorgverleners in de regio te zien.
Alle huisartsen uit de regio’s Midden- en Zuid-Kennemerland, Haarlemmermeer, Hillegom en Badhoevedorp, alsmede de POH’s, doktersassistenten en praktijkmanagers uit deze regio kunnen een inlog krijgen voor deze app. Deze zorgverleners uit Midden- en Zuid-Kennemerland kunnen een inlog voor de app aanvragen door te mailen naar Wencke Brom.
Meekijkconsult
Bij een meekijkconsult consulteert de huisarts eenmalig een specialist. Dit kan door een digitale consultatie via ZorgDomein. De specialist kijkt mee en geeft advies. Bij een meekijkconsult blijft de zorg in de eerstelijn. Er wordt geen DOT geopend in het ziekenhuis. De specialist wordt vergoed uit het meekijkconsulttarief dat de verzekeraar met ons heeft afgesproken. De patiënt hoeft hierdoor ook niet het eigen risico aan te spreken.
Meekijkconsulten zijn mogelijk bij het Rode Kruis Ziekenhuis en bij het Spaarne Gasthuis. Zie voor gedetailleerde informatie het document ‘meekijkconsult’ in NHZ Connected.
Siilo
Siilo is een berichten-uitwisselingsapp voor de zorg. In Siilo kunnen veilig berichten verstuurd worden. Daarnaast biedt Siilo zogeheten spaces waar over een specifiek onderwerp gesproken kan worden. In Zuid-Kennemerland is de app in gebruik voor informatie-uitwisseling door POH’s over het gebruik van HealthConnected als ondersteuningsplatform voor de ketenzorg. Ben je POH in Zuid-Kennemerland en wil je een account aanvragen voor Siilo? Klik dan hier.