FAQ’s over het hebben van een huisarts in de eigen wijk/dichtbij
Waarom is het belangrijk dat ik dichtbij mijn huisarts woon?
Als het nodig is komt de huisarts bij u thuis, zoals bij een spoedsituatie. Dit wordt een ‘visite’ genoemd. Huisartsen hebben een regel dat zij binnen 15 minuten bij een patiënt thuis moeten kunnen zijn. Het is daarom belangrijk dat u niet te ver weg woont van de praktijk.
Daarnaast werkt de huisarts veel samen met andere zorgverleners of welzijnsorganisatie uit dezelfde wijk. Denk bijvoorbeeld aan apotheken, wijkverpleegkundigen en fysiotherapeuten, maar ook aan het sociaal wijkteam. Als u in een andere wijk verder weg woont, kent de huisarts de apotheker en het sociaal wijkteam uit uw wijk mogelijk niet. Dat maakt het samenwerken lastiger.
Mijn huisarts vraagt mij om een andere huisarts dichterbij mij in de buurt te zoeken. Mag dat?
Ja, dat mag. De huisarts moet op tijd bij u thuis kunnen zijn in het geval van spoed. Als u te ver weg woont, kan de huisarts niet op tijd bij u zijn. Uw huisarts mag u daarom vragen om een andere huisarts te zoeken die dichterbij u in de buurt zit.
Mag ik weigeren om een andere huisarts dichterbij mij in de buurt te zoeken als de huisarts dat vraagt?
Als u niet weg wil bij uw huisarts, ook al woont u te ver weg, dan zijn twee dingen mogelijk.
- U kunt dit met uw huisarts bespreken. Wellicht zijn er bijzondere omstandigheden waardoor u toch bij uw huisarts in de praktijk kan blijven.
- Uw huisarts ontbindt de behandelovereenkomst. Dit betekent dat de huisarts aangeeft dat hij of zij niet meer uw huisarts zal zijn. Dit mag de huisarts alleen doen al deze hiervoor meerdere stappen heeft doorlopen, zoals het meermaals verzoeken om een andere huisarts te zoeken en het bieden van een alternatief. De huisarts moet u dan een voorstel doen bij welke andere praktijk u zich in zou kunnen schrijven. Als de huisarts zich aan dit stappenplan houdt en u blijft weigeren om u bij een andere huisarts in te schrijven, dan mag de huisarts stoppen met uw huisarts te zijn.
Hoe kan ik een andere huisarts vinden?
Op deze kaart kunt u zien waar alle huisartsenpraktijken in de regio Zuid en Midden Kennemerland zich bevinden. Kies bij ‘Type zorgverlener’ voor ‘Huisarts’. Onderin bij de filters kunt u bij het filter ‘Nabij adres’ uw adres intypen, zodat u alleen huisartsenpraktijken ziet die dicht bij u in de buurt zitten.
De huisartsenpraktijk waarbij ik mij in wilde schrijven zit vol, wat nu?
Het kan zijn dat een huisartsenpraktijk geen nieuwe patiënten aanneemt, omdat de praktijk al vol zit. Als u zich in wil schrijven bij een praktijk, omdat u nu nog bij een huisarts zit die te ver weg is, dan kan het helpen om dat aan te geven. Mocht het echt niet mogelijk te zijn om u in te schrijven bij deze praktijk, dan kunt u verder zoeken naar een andere huisartsenpraktijk. Zie ook de vraag hierboven.
Hoe werkt het overstappen naar een andere huisartsenpraktijk?
Als u zich kan inschrijven bij een andere huisartsenpraktijk dichtbij u in de buurt, dan zal deze nieuwe huisartsenpraktijk u vragen om een inschrijfformulier in te vullen. Dit formulier is vaak te vinden op de website van de huisartsenpraktijk. Soms is het een papieren formulier.
Met de gegevens van dit formulier kan de huisartsenpraktijk u in hun systeem zetten. Ze kunnen daarmee ook uw dossier opvragen bij uw oude huisarts. Dit kan enkele weken duren. U hoeft daar niet op te wachten om een afspraak te hebben.
Sommige huisartsen maken een afspraak met u voor een kennismakingsgesprek. Zo weet de huisarts wie u bent en of u op dat moment ziek bent of zorg nodig heeft.